Cancerul de prostată – cauze şi simptome
Cancerul de prostata este o forma de cancer care se dezvolta in prostata, o glanda aflata la intersectia aparatului urinar cu cel genital la barbati. Mare majoritate a cancerelor de prostata se dezvolta lent, cu toate acestea, exista cazuri in care cancerul de prostata se dezvolta in mod agresiv. Celulele canceroase se pot extinde prin metastaza la oase si ganglioni limfatici. Cancerul de prostata poate provoca durere, disfunctie erectila, dificultati de urinare si probleme in timpul actului sexual. Alte simptome se pot dezvolta in timpul unor etape ulterioare ale bolii.
Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Desi boala este rara la barbatii sub 50 de ani, expertii considera ca majoritatea varstnicilor au cel putin „urme” de cancer prostatic. Din motive neintelese, barbatii afro-americani au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala si au cea mai mare rata de deces cauzata de acest cancer.
Odata ce cancerul incepe sa creasca mai repede sau sa se extinda la alte tesuturi, poate deveni periculos. Acest tip de cancer prostatic agresiv poate apare la orice varsta. Desi boala are tendinta de a progresa incet, in general este mortala daca tumora creste dincolo de glanda. Cancerul de prostata in stadiu precoce (limitat doar la prostata) poate fi vindecat. Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic (la oase, plamani sau nodulii limfatici) nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi tinut sub control pentru multi ani.
Cauze
Dupa cum spuneam si mai sus, cancerul de prostata afecteaza in special barbati in varsta. Patru din cinci cazuri sunt diagnosticate la barbatii cu varsta peste 65 de ani, iar mai putin de 1% au varsta sub 50 de ani.
Barbatii predispusi genetic au un risc mai mare sa dezvolte acest tip de cancer. Medicii nu pot spune care sunt cauzele cancerului de prostata, la fiecare caz in parte, dar expertii sunt de acord ca dietacontribuie la factorii de risc.
De asemenea alimentatia joaca un rol important in aceasta problema. De exemplu barbatii care consuma cantitati mari de grasimi, in special carne rosie si alte surse de grasime animala, au un risc mai mare de a dezvolta cancer prostatic. Aceasta afectiune este mult mai frecventa in tarile in care carnea si produsele lactate reprezinta baza alimentatiei decat in cele in care aceasta este reprezentata de orez, alimente de baza de soia si legume. Factorul ascuns care leaga dieta de cancerul prostatic este probabil hormonal. Grasimile stimuleaza o productie crescuta de testosteron si alti hormoni, iar testosteronul stimuleaza cresterea tumorii. Nivele crescute de testosteron pot stimula celulele canceroase inactive, acestea devenind astfel active. Unele studii sugereaza ca un nivel crescut de testosteron influenteaza, de asemeni, instalarea cancerului de prostata.
De asemenea trebuie avut grija la modul in care se pregateste mancarea, deoarece carnea pregatita la temperaturi mari produce substante cancerigene care afecteaza direct prostata. Cercetatorii stiu mai multe despre ce nu determina cancer de prostata decat ce il determina. Nu a putut fi stabilita o legatura intre cancerul de prostata si o viata activa din punct de vedere sexual, vasectomia, masturbarea, folosirea alcoolului si a tutunului, circumcizia, infertilitatea, infectiile prostatei sau afectiuni necancerioase ale prostatei, numite hiperplazie prostatica, care detemina o crestere in volum a glandei.
Simptome
Din pacate nu exista semne si simptome de avertizare pentru stadiul precoce al cancerului de prostata. Odata ce tumora maligna determina marirea semnificativa de volum a glandei, sau odata ce cancerul se raspandeste dincolo de prostata, pot apare urmatoarele simptome: nevoia frecventa de a urina, in special noaptea; dificultati in pornirea si oprirea fluxului urinar; un jet urinar slab sau intrerupt; o senzatie dureroasa sau de arsura in timpul mictiunii sau al ejacularii; prezenta sangelui in urina sau sperma.
Simptomele cancerului de prostata in stadiu avansat sunt urmatoarele: durerea surda, continua, profunda sau amorteala la nivelul pelvisului, regiunii lombare, coastelor sau partea superioara a coapselor; durere artritica in oasele acestor zona; pierderea in greutate si a apetiapetitului, oboseala, greata sau varsaturi.