Diabetul zaharat – cauze şi simptome

 In Blog

Diabetul zaharat este o tulburare clinica heterogena cu cauze numeroase. Exista doua categorii principale de diabet: idiopatica si secundara.

Diabetul zaharat idiopatic este impartit in doua tipuri principale: insulino-dependent si non-insulino-dependent:

Diabetul zaharat insulino-dependent de tip I este definit prin dezvoltarea cetoacidozei, in absenta tratamentului cu insulina. Diabetul de tip I se manifesta cel mai adesea in copilarie (diabet juvenil) si este rezultatul distrugerii autoimune a celulelor B din pancreas.

Diabetul zaharat non-insulino-dependent de tip II se caracterizeaza prin hiperglicemie persistenta care duce rareori la cetoacidoza. Diabetul zaharat de tip II se manifesta in general dupa 40 de ani. Acest tip de diabet poate rezulta din defecte genetice care pot cauza, atat rezistenta la insulina, cat si deficitul acesteia.

Cum apare diabetul zaharat?

Diabetul zaharat poate aparea din mai multe cauze:

◦Afectiuni pancreatice care duc la scaderea sintezei de insulina (in special pancreatita cronica intalnita la alcoolici);

◦Alte boli endocrine;

◦Administrarea de hormoni sterili;

◦Alte medicamente ce produc hiperglicemie.

Exista si o predispozitie genetica spre diabet zaharat, demonstrata de numarul mare de cazuri in anumite familii. Diabetul produs de stres este o realitate, conditia stresanta referindu-se la anumite situatii deosebite: arsuri grave, infarct miocardic acut, alte boli amenintatoare de viata in cursul carora se descarca o cantitate crescuta de hormoni ce maresc glicemia.

Simptome

De cele mai multe ori diabetul este asimptomatic. Cu toate acestea, este foarte important sa fie diagnosticat cat mai devreme, pentru a preveni posibilele complicatii ale acestuia. Acest lucru este posibil daca aveti unele cunostinte despre cele mai frecvent intalnite simptome de diabet zaharat.

Glucoza este o sursa importanta de energie pentru celulele organismului. Aceasta patrunde in celulele sanguine cu ajutorul insulinei si cu ajutorul metabolismului, furnizand energie organismului. Insulina este un hormon produs de pancreas. Atunci cand insulina lipseste sau exista un deficit in productia acesteia, nivelul de glucoza din sange va creste si rezulta conditia numita diabet zaharat.

Simptomele de diabet zaharat tip I apar de obicei brusc si sunt severe.

Exista cateva simptome care apar la orice persoana care sufera de diabet zaharat de tip I.

Acestea sunt:  urinare frecventa, senzatie neobisnuita de sete, senzatie extrema de foame, pierdere in greutate fara cauze cunoscute, oboseala si iritabilitate.

Persoanele cu diabet de tip II nu au, de cele mai multe ori, niciun simptom. Atunci cand apar manifestarile, ele sunt de cele mai mult ori ignorate, deoarece nu par atat de serioase sau grave incat sa fie asociate vreunei boli.

Printre simptomele cel mai des intalnite in cadrul diabetului zaharat de tip II sunt: oricare dintre manifestarile diabetului zaharat de tip I, infectii frecvente, vedere incetosata, vindecarea lenta a ranilor si vanatailor, furnicaturi si amorteala prezente la nivelul picioarelor, infectii recurente ale pielii, gingiilor si vezicii urinare.

Diabetul gestational este o afectiune care debuteaza si este diagnosticata in timpul sarcinii. Principalele simptome ale bolii sunt: senzatie accentuata de foame si sete, vedere neclara, eliminarea unei cantitati mari de urina, oboseala excesiva.

Daca respiratia este mai profunda si mai rapida ca de obicei si mai ales daca respiratia miroase a cetona, aveti nevoie de intervenite medicala imediata pentru tratarea cetoacidozei – o complicatie potential mortala a diabetului zaharat de tip I.

Daca aveti momente frecvente de slabiciune sau senzatie de lesin, ritm cardiac rapid, transpiratie excesiva, va este mereu foame sau sete, sunteti iritati sau somnorosi, este posibil sa aveti simptome de hiperglicemie. Discutati cu un medic si urmati un plan de tratament pentru a trata aceasta afectiune care apare odata cu diabetul zaharat.

 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.