Cele mai frecvente boli dermatologice

 In Blog

Dermatologia este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (par, unghii) si a mucoaselor adiacente (cavitate bucala si organe genitale).

Boli de piele nu doar ca iti pericliteaza sanatatea, ci te afecteaza si din punct de vedere estetic. Sunt anumiti factorii care inflameaza si infecteaza pielea provocand, totodata, simptome neplacute precum roseata, umflaturile, arsurile si mancarimile chinuitoare.

Bolile de piele cele mai comune sunt cauzate de alergii, iritanti externi, dezechilibre hormonale, afectiuni diverse ale organismului sau reactii agresive ale sistemului imunitar. De multe ori, bolile de care suferi in interior, se reflecta fidel in aspectul pielii tale.

Pielea are un rol deosebit de important deoarece te protejeaza de bacterii si virusuri si regleaza temperatura corpului, deci este predispusa constant imbolnavirii.

Cancerul de piele

Din pacate cancerul de piele este diagnosticat din ce in ce mai des in prezent, fiind cea mai grava afectiune dermatologica. Tipurile comune de cancer al pielii apar in zona capului, pe fata, gat, brate si palme. Melanomul, cea mai letala forma, fiind responsabila de aproximativ trei sferturi  din decesuri.  Protectia impotriva razelor ultraviolete este principala cale de prevenire a cancerului de piele.

Acneea

Statisticile medicale ne arata ca, aproximativ 80% dintre pacientii care se prezinta la dermatolog, sufera de o forma usoara sau cronica de acnee. Chiar daca este cea mai raspandita boala de piele, acneea nu iti pune viata in pericol.

Acneea apare atunci cand canalele pielii care fac legatura intre pori si glandele sebacee se infunda, devenind un mediu propice de inmultire pentru bacteriile cauzatoare de infectii. Lotiunile antiacneice pot controla acneea usoara si moderata, in timp ce antibioticele orale devin necesare pentru tratarea acneei severe.

Urticaria

Urticaria se manifesta prin aparitia de mici umflaturi rosii, insotite de mancarimi. De regula, afectiunea apare ca raspuns alergic la un aliment sau medicament. Stresul sau alte infectii sunt cauze comune ale urticariei, care dispare, de regula, de la sine.

Dermatita atopica sau eczemele

Dermatita atopica este o boala cronica a pielii, care ia forma unor portiuni uscate si mancarimi intense. Din pricina scarpinatului, apar de multe ori umflaturi si roseata. In faze avansate, pielea se crapa si secreta fluid. Cand rana se vindeca, apare o crusta solzoasa in regiunea afectata.

Dermatita alergica de contact apare la varsta adulta si este provocata de substante cosmetice, parfumuri iritante sau diverse metale din bijuterii. Tratamentul vizeaza hidratarea intensa a pielii cu creme speciale.

Rozaceea

Rozaceea este o afectiune dermatologica caracterizata printr-o roseata permanenta a tenului. Aceasta apare mai des la femei. Pe masura ce progreseaza boala, pigmentul rosiatic evidentiaza vasele foarte mici de sange, care devin vizibile (in special in pometi). Medicamentele topice si antibioticele orale sunt folosite, de regula, ca tratament.

Alunitele

Alunitele sunt clasificate drept patologii dermatologice, care apar cand anumite celule ale pielii (melanocite) se dezvolta grupate, cu tesut in jurul lor. Fiecare om are mai multe sau mai putine alunite, iar un individ din zece prezinta cate o alunita care isi modifica aspectul, deci este susceptibila sa se transforme in melanom, un tip sever de cancer de piele. In aceasta situatie, consultul medical devine vital.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.