Reguli de comportament în comunitate

 In Coronavirus

Sfaturi generale
Purtarea măştii este una dintre măsurile de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea cauzată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măşti nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecţie şi ar trebui adoptate şi alte măsuri. Folosirea măştii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor şi cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Purtarea măştii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achiziţiilor şi poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esenţiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măşti poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui :

  • să evite aglomeraţiile şi să evite frecventarea spaţiilor închise aglomerate (de ex. supermarket-uri, mall-uri);
  • să menţină o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);
  • să-şi spele frecvent mâinile, folosind apă şi săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;
  • să utilizeze tehnica de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-şi acopere nasul şi gura în timpul tusei şi strănutului cu un şerveţel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă şi săpun;
  • să se abţină de la atingerea gurii, nasului şi ochilor;
  • să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare şi eliminare a măştilor, asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicaţiile de mai sus şi următoarele :

  • să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse şi respiraţie dificilă şi să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil.
Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.