Schema națională de vaccinare

La noi în țară, vaccinarea începe încă din primele ore de viață ale copilului.  În primele 24 de ore de la naștere nou-născuților li se administrează, în maternitate, vaccinul împotriva Hepatitei B (HEP-B).

În următoarele 2 până la 7 zile, copilul este vaccinat cu un ser contra tuberculozei, cunoscut ca vaccinul BCG.

La 2 luni de la naștere, celor mici trebuie să li se administreze un vaccin contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B și a haemophilus influenza de tip B. Este cunoscut ca vaccinul hexavalent și trebuie repetat la 4 luni și la 11 luni, potrivit noii scheme de vaccinare aprobată, anul acesta, de Ministerul Sănătății.

Tot pentru bebelușii care au împlinit 2 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea împotriva otitei, meningitei și a pneumoniilor. Vaccinul care previne aceste boli poartă denumirea de vaccin pneumococic. În România, acesta nu este cuprins în schema națională de vaccinare, administrarea lui neputând să se facă gratuit. Costurile pentru achiziționarea lui variază între 260-350 de lei. La fel ca în cazul vaccinului hexavalent și acesta trebuie repetat la 4 luni și la 11 luni.

Pentru copiii care au împlinit 4 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă și administrarea vaccinului anti-rotavirus. Acesta se găsește la noi în țară la prețuri care variază între 260 – 300 de lei.

La 12 luni, copiii sunt vaccinați împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. Vaccinul pentru imunizare poartă denumirea ROR, iar administrarea lui se face de către medicul de familie. Vaccinul trebuie repetat atunci când copiii împlinesc 5 ani.

Specialiștii străini recomandă părinților care au copii cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 luni vaccinul împotriva Hepatitei A și cel antivaricelă. La noi în țară, vaccinul împotriva Hepatitei A costă între 100 – 150 lei (doza de 0,5ml) și aprox. 200 lei (doza de 1 ml), iar cel împotriva varicelei are prețul cuprins între 150 și 200 de lei. Atenție! Odată administrat, vaccinul împotriva Hepatitei A trebuie repetat atunci când copiii au împlinit 21 – 24 de luni.

La 6 ani, medicul de familie va administra copiilor – care la 4 ani au fost vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (vaccine hexavalent) – un vaccin contra poliomielitei. Micuții care nu au primit la 4 ani vaccinul hexavalent, vor fi imunizați deopotrivă cu acest vaccin, dar și cu vaccinul contra poliomielitei.

Copiii care împlinesc 7 ani în 2015 și 2016 vor fi vaccinați la cu a doua doză de vaccin ROR, împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului.

La 8 ani, copiii sunt vaccinați din nou anti-polio – împotriva poliomielitei. Atenție, însă! Acest vaccin trebuie administrat doar copiilor care au fost vaccinați la 4 ani cu vaccinul hexavalent – conform vechii scheme de vaccinare.

La 14 ani, elevii de clasa a VIII-a sunt vaccinați împotriva difteriei și tetanosului, vaccin care se recomandă a fi repetat la fiecare zece ani.

În mod particular, elevii liceelor sanitare, ai școlilor sanitare postliceale și studenții la Medicină și Stomatologie sunt vaccinați gratuit împotriva Hepatitei B.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.