Ce reprezintă balneofizioterapia?

 In Blog

Balneofizioterapia este una dintre cele mai vechi discipline medicale, in Romania inregistrandu-se inca din secolul al VIII-lea statiuni balneare si minerale.

Balneofizioterapia este ramura medicinei in care se folosesc in scop terapeutic agenti fizici si balneari naturali sau artificiali. Balneofizioterapia cuprinde: electroterapia, hidroterapia, mecanoterapia si masajul, kineziterapia, cultura fizica medicala, balneoterapia, helioterapia, talasoterapia, climatoterapia, inhalatiile etc. Agentii fizici folositi sunt: electricitatea, apa calda, namolul, factorii climaterici etc. Balneafizioterapia ocupa un loc important in cadrul actiunilor de recuperare medicala, completand procedurile terapeutice specifice, intervenind fie simultan, fie, mai des, succesiv.

Scopul balneofizioterapiei este de a ajuta la restabilirea circulatiei si a functiei motorii normale, in cazul in care pacientul sufera de o boala care ii limiteaza aceste functii sau in caz de accidente sau traumatisme. Balneoterapia urmareste redarea sau ameliorarea unor functii pe care pacientul le-a pierdut sau, in cazul in care acest lucru nu este posibil, adaptarea sau dezvoltarea altor functii care sa compenseze lipsa.

Cei care urmeaza un tratament balneofizioterapeutic se bucura atat de beneficiile apei cat si de cele ale exercitiilor fizice, ceea ce poate duce la o recuperare mai rapida. Balneofizioterapia este cea mai veche dintre disciplinele medicale, iar primele dovezi istorice despre utilizarea ei apar, in tara noastra, in secolul al XVIII-lea.

Balneofizioterapia, asa cu am mentionat, combina efectul apelor minerale cu cel al exercitiilor fizice. O cura balneara consta in utilizarea apelor minerale sub forma de bai sau sub forma de cura interna. Pe langa o cura balneara propriu-zisa, terapia mai include o alimentatie sanatoasa, masaj si exercitii fizice. Masajul medical, aplicat impreuna cu o cura balneara si exercitii fizice pot ameliora starea generala a organismului. De asemenea, poate indeparta si starea de oboseala.

Afectiunile ce pot fi  tratate cu ajutorul balneofizioterapie

Balneoterapia este indicata in cazul oboselii, asteniei, cefaleei, ametelilor, reumatismelor, spondilozelor, hipotrofiilor musculare, a afectiunilor cronice, a bolilor alergice sau toxice. Terapia poate actiona si ca tratament preventiv pentru: prevenirea si tratarea leziunilor sportive, cresterea mobilitatii in articulatii, ingrijirea prenatala si cea postnatala, suprasolicitarea fizica si psihica, cresterea nivelului de coordonare;

 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.